16. syyskuuta 2011

päivää

istun kipeenä kotona, syön Kraft Dinneria ja juon Ginger Ale:ee. must on selvästi tulossa kanadalainen! nyt kun mulla on aikaa niin ajattelin kertoo vähän suomen ja kanadan eroista tai jostain asioista mitä oon huomannu!

1. Ruoka
en kerro miks tä on ekana ensinnäkin ruoka täällä on tosi hyvää! Ei oo kertaakaan tullu vastaan et en olis tykänny jostain. Täällä syödään aika samallaista ku suomessa, mut tykkään näist ruuista täällä kyllä enemmän! hassuu vaan kun salaatti ei oo yleensä meiän salaattia vaan siis salaatti on jotain keitettyjä vihanneksia esim. herneitä, porkkanoita yms. ja on kans hassuu ettei nää syö perunoita samalla tavalla ku me. Esim. jos meillä on kalaa niin sen kanssa syödään riisiä, mikä on musta ainakin ihan älyttömän outoa. sitten kanssa joka paikkaan laitetaan voita: poppareita ja voita, banaanileipää♥♥ ja voita, mutta sitte leivän päälle laitetaan ihan kaikkea muuta kun voita paitsi mä sitten nää syö ihan hassuihin aikoihin. Kunnon ruokaa on yleensä vaan kerran päivässä siin 7-8 aikaan illalla ja sen jälkeen ei yleensä syödä mitään. Kesti hetken tottua mut nyt asia tuntuu jo normaalilta. Koulussa ei oo ilmasta kouluruokaa ja jos sieltä haluu jotain ostaa niin se on kaikki semmosta ällöttävää pizzaa, ranskiksia yms. Ja kukaan "normaali" ei syö meidän koulun ruokalassa, kuulemma, vaan kaikki syö omia eväitä käytävillä tai menee meiän koulun vieressä olevaan kauppakeskukseen ruokatorille ja sieltä sitten saa mitä haluaa (= epäterveellistä) ite otan aina kotoota jotain ruokaa ja oon niin ilonen, että meiän koulussa on yks rebound vaihtari Nelson ja oon sen kanssa ollu nyt ruokavälkät ! Niin ja sitten on se kuuluisa Tim Hortons! Se on siis Starbuckskin tyylinen kahvila, mutta vaan kanadalainen ja se on näille semmonen ihan ykkös juttu. Ja sen huomaa kans siitäkin, kun Tim Hortons:ien ovissa lukee että: Welcome Home. Ja sitte vielä yks juttu: lähes joka ikisellä on joka aamu kädessä Tim Hortonssin/Starbucksin kahvikuppi tai semmonen termoskahvikuppi!

2. Ihmiset 
vaikka en oo koulusta vielä mitään sydänystäviä saanu tai oikeestaan ees ketään kenen kanssa voisin aatella olevani vapaa-ajalla niin rakastan ihmisiä täällä! yleensä kaikki on tosi ystävällisiä (mut on tääl just niitä ilkeitäkin niinku elokuvissa) auttaa ja juttelee vaan tai sanoo jotain vaikkei tuntiskaan! ja kaikista eniten tykkään siitä kun ihmiset tulee ihan suoraan sanomaan sul kiva paita yms. lähes joka päivä tulee jotain kivaa kommenttia! Kaikist eniten mulle on tullu juttelee kymppiluokkalaiset, mikä on silleen hassua. Sam on edelleen mun parasystävä täällä, ollaan niin samanlaisia en usko et se tulee tänä vuonna muuttumaan mihinkään suuntaan! Niin ja oikeesti lähes jokanen ihminen on jostain muusta maasta tai sitten äiti tai isä on jostain muualta tai jotain. Ja täällä on hirveesti aasialaisia!

3. Koulu 
ekana yks kiva juttu mist oon tosi innoissani: pääsin meiän koulun cheer joukkueeseen! Oon tykänny niin paljon, tulee jotenki tosi ihana olo aina ku meen treeneihin. En jaksa oottaa et meist tulis hyviä kavereita! Kaikkist vaikeinta on ku mun pitää tavuttaa(?) meiän huuto ja siihen kuuluu sana : T-Birds ja arvatkaa vaa ku meen tossa linnun kohalla aina ihan sekasin. Onneks meiän liiksa salin seinällä lukee Home of T-Birds ni voin sieltä aina luntata! Thunderbird on siis meiän koulun tunnus ja meiän kaikki joukkueet on T-birdsejä tai miten se nyt sanotaankaan:) 

Mutta niin. Koulussa tunnit kestää 80 minuuttia ja 5min välkkä jossa siis pitäs juosta lokerolle, avata lukko, ottaa kirjat ja ettii seuraava luokka. Oon kyl ymmärtäny meiän koulun jo silleen hyvin ja löydän kaikki paikat eikä oo niitten kanssa mitään ongelmaa. Tunnilla oppilaat on oikeesti hiljaa, ei oo semmosta meininkiä kun suomessa, että opettajat huutaa pää punasena. Jotkut juttelee aina välissä, mut se ei häritse ketään tai muutenkaan. Opettajia kutsutaan Mr, Mrs, Ms + sukunimi. Mulla ei oo muistissa kenenkään nimeä niin jos on asiaa niin oon vaan että: HEEEI . Kukaan ei muutenkaan viittaa ja tuli vähän tyhmä olo ku halusin yks tunti vastata jotain ja mua katottiin vähän hassusti ku oon siellä vaan käsi pystyssä... Muutenkin koulun kaikki aktiviteetit on ihan eri luokkaa ja liikuntatunnit oikeesti rankkoja ( en tiiä mutta kaikki sanoo niin ja sen näkee niitten naamastakin ) ja reenitkin otetaan tosissaan ja meillä on hyvä tiimi! 

4. Muuta 
Liikenteestä sen verran, että tääl on aina hirveet ruuhkat ku tuun koulusta. On tuskasta istua bussissa väsyneenä ja nälkäsenä ja sitten vielä ootella et pääsisin seuraavalle pysäkille, josta on sitten 5min matka kotiin. Asun siis tosiaan ihan keskustassa, tossa on vaan toi joki välissä, niin joudun kiertämään. Muuten voisin kävellä kotiin mutta yleensä en tykkää yksin kävellä kotiin varsinkaan illalla, koska tossa matkan varrella on tosi nättejä puistoja yms. kaikkia katoksia ja penkkejä ja kodittomat menee aina sinne nukkumaan. Niin ja sitten yks juttu: täällä kaikilla on ISOT autot. Ne on semmosia truckkeja, missä on 5 paikkaa ja takana vielä semmonen lava. Se on näitten juttu. Kaikki talot on hirveen neliön mallisia, yleensä ulkoota ei mitenkään ihmeellisiä mutta sisältä tosi kotosia ja hienoja! Ja kokolattia matot löytyy lähes joka talosta, paitsi oon vähä yllättyny ettei meiän kodissa nyt ole! Unohdin varmaan taas kaiken mitä mun piti sanoa ja tä on tosi tylsän näkönen ku ei tullu yhtään kuvaan. Mutta oon vaan liian laiska ettimään! 

Yleisesti kaikki on tosi hyvin ja tykkään olla täällä. Vielä ei oo ollu yhtään koti ikävää, on semmonen pieni ikävä aina mutta oon oppinut sen kanssa elämään, että voin nauttia kaikesta täällä täysillä! Nyt meen kattomaan jos TV:stä tulisi jotain!

6 kommenttia:

Mari & Sanna kirjoitti...

Oohn sun elämä vaikuttaa tosi kivalta siellä, ite haaveilen kanssa meneväni kanadaan tai usaa:n vaihtariksi, saa nähdä mihin päin meen kun aattelin kanssa rotareiden kautta. :) Miten muuten sulla, etitkö kolme perhettä ite, pystykö teille tulemaan vaihtari jne? Kun joku tulee aina suomeen vaihtoon niin pitää olla kolme perhettä vai kuinka jos ymmärsit :D
Mitä muuten teette aina Cheerleading harkoissa? Ite harrastan tuota Suomessa ja olis kiva harrastaa sitä ehkä vaihdossakin jos sinne joskus lähden (=

Erbamuz kirjoitti...

"Täällä syödään aika samallaista ku suomessa, mut tykkään näist ruuista täällä kyllä enemmän!"

Eli onko teilläkin tyylii Kuplun PVC-muovi kalaa? :)

Noora kirjoitti...

Mari & Sanna - Joo no tykkään olla täällä:) Ja joo jos meet niin ehdottomasti rotareiden kautta ihan ykkönen !! Ja joo ite koitin ettii suomessa perheitä, se tosin riippuu ihan klubista mutta meillä on vaihtari nytten sitten löysin yhen toisen perheen ja mun nva löysi yhen joten se meni aikas helposti sitten! No nyt ku just vähä aikaa sitte alotettiin niin harjotellaan ihan perusjuttuja, kun siellä on semmosiakin kun ei oo ennen cheerleadingia harrastanut (=esim. mä) ja koitetaan nostaa peruskuntoa yms. ! Ja joo todellakin senkus meet try outteihin:)

Erba - ei oo kyllä ihan niin laadukasta...

Maija kirjoitti...

Nyt kun alan miettiin, nii ei täällä Ruotsissakaa paljon (ainakaa mun perheessä) syyä paljon perunoita! Ei olla taiettu kertaakaan syyä keitettyjä perunoita täällä! Perunamuussia pari kertaa, mut muuten ei :D Ja sama juttu kans, et illallisen jälkee nää ei syö iltapalaa ;o
Mut hei, vähän hyvä et pääsit tohon cheerjoukkueeseen :) varmasti saat sieltä kavereita sit :)

ellu kirjoitti...

Ahh ihanaa ku teit tälläsen postauksen, lähen ite luultavasti ens elokuus vuodeks Kanadaan, jos mut vaan hyväksytää! =)

Noora kirjoitti...

Maija - mul on iksu perunaa!!! hehe yritys on kova :)

ellu - jeje kiva et tykkäät! ja HYVÄ ET TUUT KANADAAN tuut rakastaa tätä nii paljon<3